Miquel Plà Ruera

viooldocent

Miquel is geboren en getogen in een muzikale omgeving, in Vila-seca, Spanje, en is als 5-jarige begonnen met viool spelen met de bekende viool docenten Sílvia Gil-Pérez en Anna Enfedaque.

Miquel spreekt naast zijn moedertaal Spaans ook de Engelse taal, en zijn Nederlands is “in ontwikkeling”.

Inmiddels heeft Miquel een indrukwekkende opleiding gevolgd en ervaring opgebouwd:

In 2002 is Miquel toegetreden tot de Escola i Conservatori Municipal de Música de Vila-seca, met Josep Maria Ferrando Sánchez als mentor, en studeerde als hoogstgeplaatste student in 2007 af. Na de vervolgopleiding is Miquel Cum-Laude in 2014 is geslaagd voor zijn master examen met eervolle vermelding aan het “Conservatori Superior del Liceu de Barcelona” en in 2015 aan het “Conservatorio Superior de Música de Castilla y León in Salamanca, gevolgd door zijn bachelor aan het “Conservatorio Superior de Música de Castilla y León” met Marc Oliu Nieto als mentor.

Bij vele bekende viool virtuozen heeft Miquel internationaal masterclasses gevolgd zoals o.a.:

Evelio Tieles, Félix Ayo, Corrado Bolsi, Kai Gleusteen, Krzysztof Smietana , Marc Oliu, Anna Baget (violin pedagogy), Vicente Huerta, Peter Lissauer, Jonathan Brown (chamber music), Raul Teo Arias, Alejandro Bustamante (chamber music), Sarah Kapustin). Concert optredens zijn uitegvoerd met o.a.: Lliga contra el Càncer de Tarragona i Terres de l’Ebre (2008-2016), met string trio Trio Recorda (2011-2012) met string quartet Quartet Manontroppo (2015) en diverse andere Spaanse concerten zoals: JOSDT, Jove Orquestra Intercomarcal de Tarragona (JOIC), Jove Orquestra de Ponent de Lleida (JOP), UNESCO Barcelona, Salamanca’s Casino Orchestra and Madrid Polytechnic University Orchestra). In Nederland participeerde Miquel in de “international viola course Zemtsov Viola Masterfest 2023” met Julia Dinerchtein, Michael Kugel, Liudmila Kugel, Mikhail Zemtsov, Jan-Paul Tavenier.

Miquel’s artistieke carrière is gelinkt aan vele activiteiten en orkesten, onder meer:

het Lully Orchestra, Corelli Orchestra, Händel Orchestra, de Jove Orquestra Simfònica de la Diputació de Tarragona (JOSDT) en hij is tevens geselecteerd als 1e viool in het JONC. In 2012 was hij finalist in de competitive van Frederic Mompou”, and in 2013 in de competitie van Fernando Pesoa. Tot 2020 participeerde Miquel ook in diverse projecten zoals: Baroque Orchestra, Ciclo de Conciertos de Música de Cámara and the Symphonic Orchestra of the Conservatory, en parallel daaraan in veel programma’s zoals het “Curs internacional de Cervera 2014 (Corrado Bolsi), Curs internacional AIMS Solsona 2017 (Simone Zgraggen), Curs internacional AIMS Solsona 2020 (Liana Gourdjia) en het Forum Musikae Madrid 2021 (Sarah Kapustin).

Vanaf 2020 is Miquel werkzaam als viool docent en in 2021 is hij toegelaten aan de ArtEZ University of the Arts in Zwolle in de pre-master opleiding met Sarah Kapustin and Maria-Paula Majoor als mentoren, en sinds 2022 bij docent Julia Dinerchtein.

Wil je een afspraak maken met Miquel voor vioolles?

Bel of mail ons.

0630158088 Contactformulier